(123) 456-7890 email@domain.com

Keto, treeni ja voima.

Vihdoin itsellänikin on niin sanotusti ”lihaa luiden ympärillä” (kirjaimellisesti) puhua ketosta, voimatreenistä ja lihaksista, joten päätin kirjoittaa postauksen aiheesta. Ketoon tai VHH- ruokavalioon liittyy useita virheellisiä käsityksiä kuten se, että ketolla tai vähäisillä hiilihydraateilla ei voi treenata tai harrastaa liikuntaa ja että keto syö lihaksia, eikä progressiivinen treenaaminen ole mahdollista ketoruokavaliolla.

Olen itse ollut keto/VHH-ruokavaliolla pian yhdeksän vuotta ja neljä vuotta sitten aloitin säännöllisen ja tavoitteellisen kuntosaliharjoittelun PT:n ohjaamana. Siihen mennessä oli jo toki tullut selväksi, että kaikenlainen terveysliikunta sujuu mainiosti ja esimerkiksi pitkillä vaelluksilla keto on mitä mainion tapa jaksaa, mutta pitkään mielessä oli jo pyörinyt salitreenin aloittaminen.

Siitä saakka olen käynyt kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja vajaa vuosi sitten focus siirtyi voimanostoon, eli raskaiden painojen nostelu, vetely ja punnertaminen alkoi kiinnostaa enemmänkin. Kehoni oli luonnollisesti  aloittaessani treenaamisen viiden ketovuoden jälkeen jo erittäin hyvin sopeutunut rasvanpolttoon ja toimi siten treenatessakin oikein hyvin rasvalla ja tarvittaessa ketoaineilla. Tämä onkin se tärkein seikka, joka tulee ottaa huomioon; siihen, että keho OIKEASTI osaa käyttää rasvaa tehokkaasti hyväkseen, voi mennä yksilöllisesti jopa 4-12 viikkoa aikaa, joskus pidempäänkin. Ketoosiin päästään hyvinkin nopeasti, mutta todellinen rasva- adaptaatio vie aikaa ja tänä aikana treeni ja liikunta ei välttämättä suju aina toivotulla tavalla, vaan puhti saattaa loppua kesken, koska keho ei oikein osaa vielä hyödyntää rasvaa polttoaineekseen. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa, sillä palkinnon saa myöhemmin.

Useimmat liikuntalajit sujuvat siis ketolla, mutta takuuseen en mene pitkäkestoista räjähtävyyttä tarvittavassa liikunnassa, kuten vaikka jääkiekko, salibandy tai vastaavat. Tai jos urheilee tai liikkuu työkseen. Eikä kyse ole silloinkaan siitä, etteikö ketolla jaksaisi liikkua ja energia riittäisi, vaan enemmänkin siitä, että ketolla voi olla mahdotonta syödä ihan sellaisia määrällisiä annoksia, joita valtava määrä liikuntaa vaatii ja joita on helpompi viedä suusta sisään silloin, kun lautasella on isoja määriä hiilihydraatteja polttoaineeksi ja keho käy niillä rasvan sijasta. On siis helpompi ”mättää” tyhjää energiaa sisään hiilihydraatin muodossa, kuin syödä energiatiheää ruokaa, mutta se ei ole kovinkaan monelle terveysliikkujalle ensinkään tarpeellista, vaan valtaosa meistä pärjää kyllä huomattavasti pienemmällä määrällä hiilihydraatteja ja voi kaiken lisäksi vieläpä paljon paremmin esimerkiksi ilman viljoja, vehnää ja valkoista sokeria. Ja haluan tarkentaa vielä tässä sen, että ravitsemuksellinen ketoosi ja rasvanpoltto eivät ole yksi yhteen: Rasva palaa myös ilman ketoosia ja etenkin saliharjoittelun ollessa kyseessä myös riittävä proteiinin saanti on oleellista. Tämä voi itsessään ehkäistä varsinaista ketoosiin pääsyä, mutta itse olen kokenut voimatasojen, jaksamisen ja palautumisen olevan aivan priimaa nyt, kun päivän energiansaanti tulee noin 65% rasvasta, 25% proteiinista ja max 10% hiilareista.

Kun aloitin treenaamisen, itselläni oli tavoitteena saada lihaskuntoa ja -voimaa, halusin vahvan ja toimivan kehon ja tunteen siitä, että olen fyysisesti hyvässä kunnossa. Enhän ollut oikein koskaan elämässäni pitänyt huolta lihaskunnosta ja tiesin sen olevan valtavan tärkeää, kun olin tuolloin jo hyvän matkaa yli 40-vuotias ja tällä hetkellä huidellaan jo lähempänä viittäkymppiä. Hyvä lihaskunto ja se, että ylipäänsä kehossa on hyvin lihasmassaa, lisää mm. insuliiniherkkyyttä ja tehostaa aineenvaihduntaa, koska lihas kuluttaa energiaa enemmän kuin rasva. Kehon koostumuksen muuttuminen erilaiseksi – vahvemmaksi ja lihaksikkaammaksi tuo tuntemuksen elinvoimasta ja hyvästä energiasta! Ja kyllä vain, viisikymppisenä sitä hyvinkin jo miettii, mitä on 20 vuoden päästä? Haluanko edelleen nousta portaat itse ja ylös sängystä omin voimin? Todellakin haluan ja kaiken lisäksi treenaaminen on aivan älyttömän kivaa ja palkitsevaa juuri NYT. Lähempänä kuin seitsemänkymppiset ovat kuitenkin vaihdevuodet ja niidenkin suhteen voimatreenillä ja lihaskunnolla on vain ja ainoastaan myönteisiä vaikutuksia.

Ja jos saan suositella, niin aloita kuitenkin aina ruokavaliosta ja ravinnosta. Jos ylimääräistä rasvaa on kertynyt paljon ja metabolia vaatii korjaamista, aloita ravinnosta ja tee se vähentämällä hiilarit ja tarkastamalla proteiinin ja rasvan määrä ja laatu. Ruoalla poltetaan rasvaa, ei liikunnalla. Liikunta on tottakai hyvä tuki ja lisä, mutta todelliset muutokset lähtevät liikkeelle ruokalautaselta. Sitten, kun olet päässyt alkuun ja saanut poltettua rasvaa pois kehostasi, aloita sinulle sopiva liikunta. Äläkä naisenakaan pelkää lihaskuntoharjoittelua, sillä ammattilaisen avulla siitä tulee sinulle elämäntapa, josta et ehkä enää halua luopua. Näin kävi itselleni.

Ja no, siitä tuli paljon enemmänkin, sillä valmistun ennen vuoden vaihdetta itse personal traineriksi ja palan halusta auttaa muita kaltaisiani naisia löytämään elinvoimaa, hyvinvointia ja terveyttä ravinnosta, liikunnasta ja unesta. Älä epäröi kysyä apuani!

Voimaterveisin, Heli