(123) 456-7890 email@domain.com

Keto ei ole painonpudotusta. 

On tammikuun ensimmäinen päivä ja some vilisee ”painonpudotusta” ja ikävä kyllä, edelleen törmää myös ”laihdutukseen”. Tästä aiheesta on tullut puhuttua jo vuosia, mutta jatkan teemasta sitkeästi edelleen. Meidän ei kuulu pudottaa painoa, vaan POLTTAA RASVAA kehosta pois. Rasvanpoltto on hyväksi aina, ei vain silloin, kun sitä on kertynyt kehoon ylimääräistä. Rasva on mainio polttoaine, joka takaa hyvän ja tasaisen energian.

”Ylipaino” on termi, jota käytetään nykyisin paljon ja sanaa ”lihava” väistellään, vaikka se on ihan virallinen termi, kun puhutaan esimerkiksi sairaalloisesta lihavuudesta terveydenhuollon toimesta. Jos nyt kuitenkin vähän viilataan pilkkua, lihava ihminen ei ole ”lihava”; hänessä ei ole ylimääräistä lihaa, vaan hänen kehoonsa on kertynyt ylimääräistä rasvakudosta. Totuudellisempi termi olisi siis ”rasvaisa”. Kun ihminen on päässyt rasvaisaan kuntoon, usein ajatellaan, että tämä on juurisyy kaikille ongelmille, vaikka itseasiassa ylimääräinen kehoon kertynyt rasvakudos on vain yksi oire siitä, että keho on jonkinlaisessa epätasapainotilassa. Juurisyy on epätasapaino; energiansaannissa, ravinnon laadussa, hormonitasapainossa, suolistossa, stressin ja palautumisen välillä… Kehon ja mielen yhteistyössä. Syitä on monia. Fakta kuitenkin on, että ihmistä ei ole luotu olemaan lihava, kuten ei myöskään vaikkapa uupunut, masentunut, vatsaoireinen tai ainaisista päänsäryistä kärsivä. Ihminen on rakennettu uskomattoman hienosti ja hänet on tarkoitettu voimaan hyvin ja olemaan energinen, iloinen ja toiveikas. Tämä on ihmisen optimaalinen tila.

Ja tähän tilaan pitäisi päästä ja kaikkien ongelmien ratketa ”pudottamalla painoa”. Tai ”laihduttamalla”. Totta on, että rasva pitää saada elimistöstä palamaan ja jotta näin voisi tapahtua, tarvitaan tasapainoa ja kokonaisvaltaista lähestymistä aiheeseen. Pelkkä kaloreiden niukentaminen, lenkkeilyn lisääminen ja vaakalukeman tuijottaminen ei riitä. Viime aikoina on tullut taas mietittyä sitä, miten umpijärjettömiä kaikki vanhanaikaiset laihdutus- ja pussikeittokuurit ovatkaan (ja edelleen niitä meille myydään ja edelleen niitä ostetaan, vaikka onneksi ihmisten tietoisuus lisääntyy koko ajan). Naisia on ohjattu vuosikymmenet ”laihduttamaan” niukkakalorisilla mauttomilla jauhesotkuilla ja patukoilla, syömään pelkkää vetistä kaalisoppaa tai salaatteja ja mitä sitten tapahtuu? Palataan pisteeseen nolla, koska ei kukaan voi sellaisia pitkään noudattaa ja koska ei olla aidosti opittu tai sisäistetty mitään uutta, ei olla menty tasapainon juurille korjaamaan kokonaisuutta, opettelemaan uusia asioita ja näkökulmia hyvinvointiin eikä sitä, että vain pysyvillä muutoksilla saadaan aikaan pysyviä tuloksia eli hyvää ja optimaalista olotilaa.

Totta kai vaakalukemallakin on merkitystä. Jos rasvaa on kertynyt kehoon paljon, pystymmehän me hieman tuon lukeman perusteella päättelemään, kuinka paljon. Pystymme myös seuraamaan jollakin tasolla rasvan palamista seuraamalla vaakalukemaa. Jos voimme siis olla varmoja, että lukema laskee nimenomaan rasvan palaessa, eikä lihasten kustannuksella. Mistä tämän sitten voi tietää? Vähentämällä ruokavaliosta nimenomaan hiilihydraattien osuutta vaikutetaan tehokkaasti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan eli mennään jo lähemmäs yleisiä nykyajan juurisyitä. Samalla lisätään omaa energiaa ja palautumista, kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tasapainoa kehossa. Kun ruokavaliosta vähennetään vain suuri määrä energiaa (ja syödään reilusti alle oman todellisen tarpeen), mutta syödään saatu energia edelleen enimmäkseen hiilihydraattien ja vähärasvaisen proteiinin muodossa, ei juurisyille mennä. Rasvanpoltto on huomattavasti työläämpää, kun keholle syötetään edelleen sokeria eri muodoissaan ja perustetaan ”laihduttaminen” tai ”painonpudotus” huomattavan niukalle energialle, joka verottaa jaksamista ja palautumista.

Ravinto on ensisijainen tapa polttaa rasvaa. Ja nimenomaan siten, että muutetaan sekä ravinnon laatua, että sen makrojakaumaa. Herkullisella ja tyydyttävällä ruoallahan se tapahtuu, sellaisella jota voi kuvitella syövänsä loppuelämänsä ajan. Liikunta tulee vasta hyvänä kakkosena ja tukena. Myöhemmin, kun keho on saavuttanut tasapainon, liikunta on keino ylläpitää kehon optimaalista tilaa ja toimintaa ja parantaa sitä (esimerkiksi voima, liikkuvuus, tasapaino ja kestävyys).

Olen itse loistava esimerkki ”painonpudotuksesta”. Jojoillessani 20 vuotta painoni kanssa, aloitin aina ”laihduttamisen”, kun painoin 68-70 kg. Minulle kertyi helposti rasvaa nimenomaan keskivartalolle ja olo oli tuossa vaiheessa aina todella ikävä. Koin, että minulla oli 10 kiloa ylipainoa. Pidin 58 kiloa ihanneapainonani ikävuosina 20-40. En harrastanut liikuntaa, ja lihasmassani tuskin oli kummoinen. Ihanteeni oli hoikkuus ja saavutin sen aina aika-ajoin ”laihduttelulla”, jonka jälkeen taas palasin syömään kaikkea mielinmäärin. Tuolloin en vielä ymmärtänyt, että ongelmani ovat hiilihydraatit. Aloitin ketoruokavalion vuonna 2016 ollessani 40-vuotias. Sen jälkeen olen pystynyt pitämään rasvakudokseni hallinnassa pysyvästi. Hoikimmillani näiden vuosien varrella olen ollut noin 62- kiloinen. Aloitin aktiivisen salitreenaamisen neljä vuotta sitten. Painoni on noussut tänä aikana ja vaakalukema on sama kuin se, missä aloin aina entisessä elämässä ”pudottamaan painoa”, kun sitä oli 10 kiloa liikaa. Kehonkoostumus- mittaus kertoo kuitenkin totuuden ja lihasmassan lisääntyminen on vaakalukeman nousun syynä. Kehon koostumus on siis paljon tärkeämpi kuin vaakalukema ja oman olotilan ja kehokokemuksen kannalta kehon koostumuksella on aivan valtava merkitys. 70- kiloinen minä 2015 on aivan eri ihminen kuin 70-kiloinen minä 2025! Kenellekkään ei varmaan ole epäselvää enää nykyään se, että lihas painaa enemmän kuin rasvakudos. Kahden kilon klöntti lihasta on myös huomattavasti napakampi kappale, kuin kahden kilon klöntti rasvakudosta. Joten jossain vaiheessa sillä painolla vain ei ole enää niin paljon merkitystä. Ja sitä painoa ei kannata pudottaa, vaan polttaa sitä rasvaa 😉

Ravinto on numero yksi. Rasvanpoltossa, treenaamisessa, palautumisessa, jaksamisessa, ihan kaikessa. Siinä tasapainossa, mikä ihmisen pitää saavuttaa voidakseen päästä optimaaliseen tilaan, voidakseen hyvin ja saadakseen aikaan pysyvät muutokset elämäntavoissaan. Jos et nyt vielä ole kokeillut hyvin rakennettua keto- tai VHH- ruokavaliota, niin vuosi 2025 on se, kun kannattaa kokeilla. Uudistettu KokoNainen-ravintovalmennus naisille ilmestyy loppiaisena ja ei – se ei ole laihdutusta eikä painonpudotusta, vaan todellista elämäntapamuutostyötä, jolla lopulta onnistut!

Hyvinvointiterveisin, Heli